dejtarifono
Tartalom
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
DEJTÁRI FONÓ Kulturális és Falufejlesztő Egyesület
 
KAPCSOLATTARTÓ
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Szivárvány Kórus
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Aerobic Team
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Dejtári Örökzöldek
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Dejtári Krónika
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Nefelejcs Néptánc csoport
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Bevelina Nyitott Műhelye
 
Sugárkankalin Turisztikai Egyesület
 
Ipolymenti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete
 
KÖZTÁMHÁLÓ-Közösségi kezdeményezéseket támogató hálózat
 
SPORTÉLET
 
Kalendárium
2017. Augusztus
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
LINKEK
 
ALKOTÓINK
 
ZENE - BONA

 
Szerk.

 
Falunk története

 

 

 

 

Dejtár rövid története

 

A falu létezéséről az első írásos emlék 1255-ból való. IV. Béla király 1255. augusztus 16-án Vácon kiadott oklevele említi Dehter községet, amely Vadkerttel és Szentlőrinccel határos. A település azonban már jóval korábban létezett, amit a templom melletti ősi temetőben talált kőbalta és az Ólomdomb dűlőben előkerült bronzfejsze is igazol.

 

A XIII. század végére a kiváltságos falvak egész sora jött létre az országban. Ilyen Dejtár is. Ezek a települések mezővárosi rangra emelkedtek. Élükön a bíró állt, amelyet a jobbágyközség választott. A földesúr hatósága alatt álltak, aki az egyszerűbb peres ügyek elintézését a bíróra ruházta át.

 

A XIV. századból való az első olyan írásos emlék, amelyből kitűnik, hogy ki a falu földesura. 1397-ben a Losonci család birtokában volt, földesura Losonci István. Ő 1397-ben meghalt. Felesége Vesenyi Orsolya Dejtárt testvérének Vesenyi Lászlónak ajándékozta. A XIV. századból való az első dejtári vezetéknév is. A Hazai Oklevéltár 150. oklevelének egyik aláírója Alexandró de Dehter.

 

A falu rövid ideig volt a Vesenyi család birtokában. A XV. század elején már Zsigmond király a tulajdonosa, aki pénzügyi adósságai fejében előbb Reychel Péter körmöcbányai kamara grófnak, majd 1436-ban György esztergomi érseknek zálogosította el.

 

1438-ban az érsek örökadományként megkapta Dehtár mezővárost. Ettől kezdve a jobbágyfelszabadításig az esztergomi érsek birtokában volt.

 

A mohácsi csata – 1526. augusztus 29. – meghatározta a XVI. századi Magyarország életét. 1541-ben Budát is elfoglalta a török. Ettől az időtől kezdve a portyázó török katonák többször is földúlták a környék falvait. Várdai Pál érsek a Drégelyvár katonáit a környékbeli falvak jobbágyaival egészítette ki.

1551-ben a jobbágylevelek szerint a várvédők között két dejtári jobbágy is megtalálható.

 

Szondi György 1552. július 6-tól 9-ig védte a török ellen Drégelyvárat. A vár eleste után a környék a török csapatok prédájává vált. A század végére, átmeneti időre felszabadult, de a helyzet nem változott, sőt romlott. Addig csak a török, ettől kezdve a császári csapatok is dúltak, fosztogattak a vidéken. Így történhetett meg, hogy a hajdani mezőváros a XVII. század végére puszta Dehterré, Dejtár pusztává vált.

 

A török kiűzése után az érsek elsődleges feladata a falu újratelepítése volt. 1709-ben már szőlőt telepítettek.

A Rákóczi szabadságharcban négy dejtári katonáról is szól a krónika, közülük három gyalogos és egy lovas hajdú.

 

Az 1715-ös összeírás szerint 33 jobbágycsalád lakja. A XVIII. században jelentős változás állt be a gazdasági életben is. Az állattenyésztés mellett a növénytermesztés került előtérbe. A föllendülés a lakosság létszámának emelkedésében is megmutatkozott. Az úrbérrendezés is jelentős lépés volt. Rögzítette a jobbágyterheket, megszüntette az áttekinthetetlen, sokszoros túlkapásokat, növekedett a biztonságérzet. A század végére a falunak 755 lakosa lett.

 

A XIX. században tovább fejlődött, gyarapodott a falu. Ezt a fejlődést a szabadságharc és a három tűzvész lelassította, ugyanakkor a jobbágyfelszabadítás jelentősen felgyorsította.

 

Az I. világháború a dejtári néptől is megkövetelte az emberi és anyagi áldozatot is. Az I. világháborút lezáró békeszerződés alapján az Ipoly határfolyó lett. Dejtáron határőrség kapott helyet. Az őrs részére 1920-24 között felépült a laktanya.

A falu életében a harmincas békeévek hozták a legnagyobb fellendülést. A lakosság száma jóval 2000 fölé emelkedett, átmeneti időre megszűnt a falu határközség jellege is.

A II. világháború is sok dejtári áldozatot követelt. Sok családapa és fiú nem tért vissza az orosz frontról. Az oroszok 1944. december 9-én jelentek meg először a faluban. 1945-ben földosztás volt. A prímási birtokot Vadkert, Patak és Dejtár lakói között osztották szét.

 

1956-ban a forradalmi lelkületű nemzetőrség csatlakozott a szabadságharchoz és rövid ténykedése alatt biztosította a falu rendjét és nyugalmát.

A 60-as évek elején az erőszakos szocializálás következtében a földterület szövetkezeti tulajdonba került. Létrejött a termelőszövetkezet, majd a 70-es évekre Vadkert, Patak és Dejtár határából létrehozták a Magyar-Csehszlovák-Barátság Mezőgazdasági Termelőszövetkezetet. Ezzel egy időben Patak és Dejtár község közös tanácsot hozott létre. A 60-as évektől kezdve állandóan csökkent a falu lakossága, amely napjainkban is tart.

 

Az 1990. szeptember 30-án lezajlott első szabad választások következményeként föloszlott a termelőszövetkezet, megszűntek a tanácsok. A tanácsok helyett a falu életét az önkormányzat irányítja, amely polgármesterből és 9 képviselőből áll.

 

 

 

 

 
TELEPÜLÉSÜNK DEJTÁR
 
GALÉRIA
 
HÍRES EMBEREK
 
RENDEZVÉNYNAPTÁR 2017.
 
BEHARANGOZÓ
 
BESZÁMOLÓK
 
ÓRA
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2006-07-16
 
Események képekben 2017
 
ESEMÉNYEK KÉPEKBEN 2016
 
Tartalom

A csillagjövõ asztrológia,nagyon sok olvasmányt,ezoterikus,témákat,szoftvereket és óriási nyári akciókat ajánl, NEKED!    *****    Egy blog rólam, velem, mert szeretek ide írni. Ðzsí. *** Augusztus 25-én PlayDay, azaz játéknap sok-sok nyereménnyel! :)    *****    Tudod hol van és mit jelent a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont? A Chiron? A Lilith? Én megmondom.Látogass meg!    *****    Gyere és nézd meg a lovas és állatos blogom.Különbözõ érdekes történetekkel és sok friss blogbejegyzéssel.Jó nézelõdést!    *****    Ünnepi minijáték vár rád! Kattanj rá, küldd be a megoldást, és NYERJ! =)    *****    Az ASZTRO-suli mindenkit Szeretettel vár. Tanuld meg az asztrológiát a saját horoszkópod elemzésével -TELJESEN INGYEN!    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon akció! Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Párkapcsolati elemzés 2000 Ft. katt!    *****    Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!