dejtarifono
Tartalom
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
DEJTÁRI FONÓ Kulturális és Falufejlesztő Egyesület
 
KAPCSOLATTARTÓ
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Szivárvány Kórus
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Aerobic Team
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Dejtári Örökzöldek
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Dejtári Krónika
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Nefelejcs Néptánc csoport
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Bevelina Nyitott Műhelye
 
Sugárkankalin Turisztikai Egyesület
 
Ipolymenti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete
 
KÖZTÁMHÁLÓ-Közösségi kezdeményezéseket támogató hálózat
 
SPORTÉLET
 
Kalendárium
2017. Október
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
LINKEK
 
ALKOTÓINK
 
ZENE - BONA

 
Szerk.

 
Tájház

 

 

TÁJHÁZ

2003. augusztus 23.-án került átadásra községünk tájháza. 

 

Az 1920-as években épült palóc középparaszti porta két épületből áll. A tornácos lakóépületből és a mellékhelyiségben található magtár, kamra és pincéből. A portán gazdag család élt cselédséggel.

 

A tornácos lakóépületben öt helyiség található: tisztaszoba, előtér, hátsó szoba, szabadkémény és konyha.

A tisztaszobát csak ünnepnapokon, vendégek érkezésekor, betegség vagy halálozás esetén használták. A szobában vasárnap délutáni, keresztelői életkép látható, amely bemutatja a dejtári, ünnepi népviseletek változatosságát, gazdagságát. A helyiség korabeli bútorzattal, eszközökkel, kiegészítőkkel van berendezve.

 

Az előtéri babakiállítás ízelítőt ad a legszebb Nógrád megyei népviseletekből, az ünnepi és mindennapi dejtári viseletekből. Megtekinthetjük a menyasszony nyoszolyóágyát és hozományát. A falon látható fotók segítségével nyomonkövethetjük az életkor szerinti viselet változásait, valamint a híres dejtári szarvaskendő kötési technikájának mozzanatait.

 

Kiállításunk egyik legszebb darabja a goblein technikával készített Mária kép.

A hátsó szoba a vándorkiállítások színtere. Itt mutatkozhatnak be a település, a megye, a palóc föld és más vidékek művészei, kézművesei. Jelenleg Bedőcs Ildikó, Balassagyarmaton élő és alkotó festő akvarell munkái láthatók.

Falunkban ezen a portán maradt meg egyedül a szabadkémény, amely a konyha  kiegészítő része volt. Konyhai eszközök, tárgyak, textíliák láthatók itt /sirány, köpülő, dézsa, teknő, kutli, fali áldás/.

A konyhában a nyerges falikályha mellett áll az újmenyecske, eredeti féketőben. Itt látható a nagycsalád többi tagja is, vacsora utáni időszakban.

 

A dédszülő szövőszéke mellett gyönyörködhetünk a szebbnél-szebb szőttesekben, a szövéshez, fonáshoz használatos eszközökben.

 

A melléképület helyiségei a kamra, a magtár és a pince.

A kamrában helyeztük el a kenyérsütés, a lekvárfőzés és a húsfeldolgozás eszközeit kellékeit.

 

A magtárban a mezőgazdasági tevékenységekhez, munkálatokhoz szükséges tárgyak tekinthetők meg.

SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN KEDVES LÁTOGATÓT!

A TÁJHÁZ címe: 2649 Dejtár, Szabadság út 59.

Megtekintés előzetes bejelentkezés alapján:

Polgármesteri Hivatal Dejtár: 06 35/346-002

Nagy Magdolna: 06 35/346-314     mobil:06 30/483 - 0882

 

 
TELEPÜLÉSÜNK DEJTÁR
 
GALÉRIA
 
HÍRES EMBEREK
 
RENDEZVÉNYNAPTÁR 2017.
 
BEHARANGOZÓ
 
BESZÁMOLÓK
 
ÓRA
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2006-07-16
 
Események képekben 2017
 
ESEMÉNYEK KÉPEKBEN 2016
 
Tartalom

Csaba blogja - "It's hammertime!"    *****    ~ FBLOG ~ A BARÁTOM VÁLASZTOTT NEKEM RUHÁT! FELVEGYEM, VAGY SE?!!! NAPONTA KREDITKÓDOK A CHATEN! SMINKTESZTEK! ~ FBLOG ~    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!