dejtarifono
Tartalom
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
DEJTÁRI FONÓ Kulturális és Falufejlesztő Egyesület
 
KAPCSOLATTARTÓ
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Szivárvány Kórus
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Aerobic Team
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Dejtári Örökzöldek
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Dejtári Krónika
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Nefelejcs Néptánc csoport
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Bevelina Nyitott Műhelye
 
Sugárkankalin Turisztikai Egyesület
 
Ipolymenti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete
 
KÖZTÁMHÁLÓ-Közösségi kezdeményezéseket támogató hálózat
 
SPORTÉLET
 
Kalendárium
2018. Január
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
LINKEK
 
ALKOTÓINK
 
ZENE - BONA

 
Szerk.

 
Turisztikai kínálat

 

 

TURISZTIKAI KÍNÁLAT

Egyesületünk hívja és várja mindazokat, akik szeretik a békés természetet, szeretnék megismerni a palóc táj e gyöngyszemét. A Duna - Ipoly Nemzeti Park Páskom tanösvényén végighaladva megfigyelhetik az itt élő különleges madarakat, gyönyörködhetnek a ritka és egyedülálló növényfajok gazdagságában. Lehetőség van természetjárásra, túrázásra, fotózásra, madármegfigyelésre, gombászásra, gyógynövénygyűjtésre, őshonos magyar állattartás megfigyelésére.

 

Az "Örökségeink útján" Zöldút részeként a település központjából a kiscsapáson lesétálva, vagy kerékpáron közelíthetjük meg az itt elterülő Páskom legelőt és a dejtári réteket. A Nagy - tó és a Kifli - tó környéke, valamint az Ipoly folyó népszerű a horgászatot kedvelők körében. A természetvédők tevékenysége igen jelentős e területeken. Minden évben madárvédő tábort szerveznek, ahol feltérképezik az itt élő és vándormadarak élőhelyeit, valamint gyűrűznek.

 

Településünkön egyre többen felfedezik a népi építészet értékeit, felújítják, vagy újra építik a palóc portákat. Ennek a folyamatnak méltó gyöngyszeme a Tájház, amely a nagyközönség előtt 2003-ban nyitotta meg kapuit.

 

Tájházunkban állandó népművészeti kiállítás látható, amely bemutatja a palóc családok életét, szokásait, viseletét. Babakiállításunkon a dejtári népviselet gazdagságában és sokszínűségében gyönyörködhetnek a hozzánk látogatók. E palóc porta lehetőséget kínál művészek, kismesterségmívelők bemutatkozására.

 

 
 

Az itt élő vallásos emberekben él Szűz Mária tisztelete. Falunkban sétálva megfigyelhetjük, hogy nagyon sok ház homlokzatán kiskápolnákban Szűz Máriát, vagy valamelyik szentet ábrázoló szobrokat helyeztek el. A Mária barlang is e tisztelet szép példája.

A Római katolikus templom a XIX.század elején épült. 1810. szeptember 8.-án, Szűz Mária születése napján szentelték fel. Ez a nap a falu búcsúja, Kisboldogasszony napja. Egyhajós, középtornyos épület, tornya enyhén, rizalitszerűen ugrik ki a főhomlokzatból. A homlokzatot erősen kiülő párkány zárja le, alatta nagyméretű szegmentíves ablak van elhelyezve. Kapuzata egyenes záródású, a hajóval azonos széleségű. Sekrestyéje a délnyugatiszentélyfalhoz kapcsolódik. A hajófalat lizériák tagolják. Háromszakaszos hajóját és a szentélyt kupolasüveg boltozat fedi. A karzatot kosáríves boltozat tartja, mellvédje középen enyhe íveléssel kihajló. Belépve megcsodálhatjuk a faragott rokokó szószéket, a fehér márvány oltárt, a Mária születését ábrázoló festményt, az Utolsó vacsora oltárképét. Figyelemre méltó a Keresztút 14 állomását szimbolizáló dombormű sorozat, a menyezeti freskók, a gyóntatószék, valamint a szenteket ábrázoló üvegablakok. A templom kertben találhatóak a  Keresztút stációkápolnái. A templom falán van elhelyezve Luspay Kálmán kántortanító emléktáblája, aki hosszú évtizedeken keresztül élt és munkálkodott a településen, irányította és fejlesztette a település zenei életét.

 

A templom mellett áll a Szentháromság szobor, amelyen az első és második világháborúban elesettek nevei olvashatók.

Településünkön több tűzvész is pusztított. Ennek eredményeként tekinthető meg a Szabadság úton a Szent Flórián szobor, amelyet a településen élő emberek választottak védőszentjüknek.

A temetőbe kisétálva nagyon sok régi síremléket találhatunk. Itt látható a falu legrégebbi harangja, a lélekharang, amely az elhunytat kíséri végső nyughelyére.

A főtéren a Millenniumi parkban kipihenhetjük a séta fáradalmait, ahol megtekinthetjük a Millennium emlékére felállított emlékművet.

Az utcán végighaladva még ma  is megtekinthetjük a dejtáriak jellegzetes népviseletét. Az idősebb korosztályon kívül, már a fiatalabb generáció is felveszi, újravarratja édesanyáink, nagyanyáink szarvaskendős vagy féketős viseletét.

 

Az idelátogató fáradt vendég megkóstolhatja a jellegzetes dejtári étkeket, a szuszkót, a dedellét, a káposztás takartat, a monyurkát, a laksát, a rétest, a túrós lepényt, a kukoricamálét, szomjúságoltóként lehörpinthet egy kupica jó erős házi pálinkát.

 

A szomszédos, környékbeli településeken is van lehetőség természeti, történelmi, néprajzi, irodalmi értékek megtekintésére, amelyekből csemegézve tartalmas és változatos programot állíthatnak össze vendégeink:

HONT: Honti szakadék/Kukucska hegy/Ipoly völgyi árterek/Barokk templom/Tsitári források - zarándokhely/ Őshonos magyar állattartás

DRÉGELYPALÁNK: Drégely vára/Shaffer - kút/Nomád tábor/Szondi szarkofág és kiállítóterem/ Szentháromság szoborcsoport/Barokk templom

IPOLYVECE: Derék - patak/Őshonos szürke marha állattartás/Nagygazda háza/Hősi emlékmű/ Római katolikus templom/Evangélikus templom

PATAK: Kőhíd/Löszfal-gyúrgyalagok fészkelőhelye/Víztározó/Római katolikus templom/Szentháromság szobor/Kalász ház/Szent Anna kápolna/Hősök emlékműve/Millenniumi park/Nepomuki Szent János kápolna

HORPÁCS: Mikszáth - kúria/Szontágh - kúria/Nagy Iván történész, Szontágh Pál és Mauks Ilona síremlékei

PUSZTABERKI: Római katolikus templom/ Víztározó/Pincesor/Denevérlelő hely

NAGYOROSZI: Nagy - völgy/Betyár -  forrás/Hora - domb/Római katolikus templom/Szentháromság szobor/Kálvária/Világháborús emlékmű/Bem emlékmű és a légvédelmi ezred emlékoszlopa/Szabó Endre emlékszoba

BORSOSBERÉNY: Római katolikus templom/Tihanyi - kúria

 

 

 

 

 
TELEPÜLÉSÜNK DEJTÁR
 
A Fonóban

 
GALÉRIA
 
HÍRES EMBEREK
 
BEHARANGOZÓ
 
RENDEZVÉNYNAPTÁR 2017.
 
ESEMÉNYEK KÉPEKBEN 2017.
 
BESZÁMOLÓK
 
SZÁLLÁSHELY
 
ÓRA
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2006-07-16
 
Tartalom

Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!    *****    Karácsonyi képekkel vár a Mesetár! Kukkants be a két nyuszihoz és Miska macskához! Boldog ünnepeket kíván: Nyuszi Mama    *****    Kellemes Karácsonyi Ünnepet és Békés, Boldog Új Esztendõt Kívánok minden Kedves látogatómnak!    *****    Kellemes Ünnepeket kíván Neked is a Zara Larsson Magyarország! - Kellemes Ünnepeket kíván Neked is a Zara Larsson HU!