dejtarifono
Tartalom
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
DEJTÁRI FONÓ Kulturális és Falufejlesztő Egyesület
 
KAPCSOLATTARTÓ
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Szivárvány Kórus
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Aerobic Team
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Dejtári Örökzöldek
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Dejtári Krónika
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Nefelejcs Néptánc csoport
 
KISKÖZÖSSÉGEINK: Bevelina Nyitott Műhelye
 
Sugárkankalin Turisztikai Egyesület
 
Ipolymenti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete
 
KÖZTÁMHÁLÓ-Közösségi kezdeményezéseket támogató hálózat
 
SPORTÉLET
 
Kalendárium
2018. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
<<   >>
 
LINKEK
 
ALKOTÓINK
 
ZENE - BONA

 
Szerk.

 
Természeti értékek

 

 

TERMÉSZETI ÉRTÉKEK

"Nem tudom, az ember meg tud-e lenni a madárdal, a vadvirágok és a természet ezernyi ékessége nélkül, de az a meggyőződésem, hogy a szépség tudatos élvezete nem csupán különleges kiváltsága az embernek, hanem létszükséglete is."
(Nagy Imre)

 

IPOLY-VÖLGY

Megközelítés: Térjünk a 2-esről a 12-es útra, majd Szobot elhagyva forduljunk balra, a vasúti híd felé, ahonnan kitűnő a rálátás az Ipolyra. Ipolydamásd felé haladva az 1.kilométerjel előtt, a „Stop Zoll” feliratú táblánál balra kell fordulni az ideiglenes határátkelőhely hídja felé, ahonnan végigpillanthatunk a folyón. Az északi védett rész kezdetét – az Ipoly folyását követve – a parassapusztai határátkelőnél találjuk. Itt térjünk vissza a 2-es útra, néhány száz méternyire, az út bal oldalán húzódnak a parassapusztai mocsarak. A határátkelő után egy kilométerrel forduljunk balra, a Hontra vezető bekötőútra, a település szélén. ismét védett területre érünk, amely a folyó mentén egészen Ipolyvecéig húzódik. A 2-es útra visszatérve újabb egy kilométer után forduljunk Drégelypalánk felé, innen Ipolyvece is megközelíthető. Itt a „KÖVIZIG” gátőrjárás jelzőtáblájánál gyalog fel lehet menni a körgátra, ahonnan a 200 hektáros hullámtéri rétet be lehet látni. Ipolyvecéről Dejtáron át érhető el Ipolyszög. A település égerlápja a Balassagyarmatra vezető 22-es út jobb oldalán, a 17. és a 20. kilométerjel között húzódik.

PASKOM LEGELŐ

Az Ipoly-völgy hajdani mocsaras öntésterületeinek a hírmondói ezek a védett területek. Dejtár község határában a Paskom legelő nyújtja a látnivalót. A Nagy-tó előtti homokdombon már kora tavasszal bontogatja szirmait a feketéllő kökörcsin. Még alig ébred a természet a száraz fűvel borított legelőn, amikor már messziről feltűnnek a kökörcsin ezüstösen csillogó, bolyhos csokrai.

Különösen szép látvány tárul elénk a virágzás vége felé, amikor megjelennek hosszú szárukon a termést hozó bóbiták is. Együtt látni a megkésett - tőben ülő - virágokat és a selymesen borzas terméseket.
Később a szőrbóbitás magvak a széllel messzire repülnek. A homokháton északnyugati irányban haladva jutunk el Patak község határában lévő Kifli-tóhoz.

 

KIFLI-TÓ


Nevét kiflire emlékeztető formájáról kapta, mely az Ipoly régi medrén kialakult morotvatavak egyike. Vízszintje szinte állandó. Ezt azért kell hangsúlyozni, mert a közelében lévő kisebb tavak, még az úgynevezett Nagy tó is időnként kiszárad. A kis tó víztükrének csendesebb öbleiben a hínárvegetációban gyakori a sárga tavirózsa, más néven vízitök. Ezért a helybeliek Tökös-tóként ismerik. Nem olyan gyakori, de a tó legszebb ékessége a fehér tündérrózsa. Társulásalkotó még a vízen úszó békaszőlő és a nagy víziboglárka. A tó közvetlen környékén több kisebb állóvizes mélyedést és mocsárrétet találunk. Ezen a területen tavasszal a mocsári gólyahír és a réti kakukktorma virágszőnyegében gyönyörködhetünk.

Később a réti boglárka, a kakukkszegfű virágzása színesíti az ecsetpázsitos és réti csenkeszes rétet.A védett növényfajok közül a mocsári kosbor és a hússzínű ujjaskosbor a leggyakrabban előforduló lágy szárú növényfaj.

A tó után az Ipoly felé haladva szokatlan látvány tárul elénk. A mocsárrét fölött júniusban aranyló hullámokat kerget a szél. Úgy tűnik, talán délibáb okozza a varázslatot. Közelebb érve látjuk, hogy árvalányhajjal borított homokdombok emelkednek a kis rét fölé, ahol a pusztai csenkesz és az árvalányhaj a gyepalkotó.

 

Közöttük a magyar zsálya, az ezüst pimpó, a magyar szegfű, a széleken pedig a piros gólyaorr és a szurokszegfű alkotják a színes díszletet.

Ezek a kis területek emlékeztetnek a régi természetes növénytársulásokra. A fajgazdagság, a sokszínűség élményt jelent minden látogatónak az Ipoly mentén.
A dejtári természetvédelmi területen a felsoroltakon kívül számtalan növényfaj él. Az alábbi felsorolásban szeretnénk bemutatni, hogy havonta mely virágokban, növényekben gyönyörködhetnek a hozzánk látogatók az Ipoly partján.

 


Március: homoki pimpó, fekete kökörcsin
Április:
mocsári gólyahír, kakukktorma, kakukkszegfű, réti boglárka, réti csenkesz,
réti ecsetpázsit, rezgőfű franciaperje
Május:
mocsári kosbor, üstökös pacsírtafű, réti iszalag, kakascímer, kakukkfű, réti margaréta (margitvirág), borkóró, koloncos legyezőfű, mezei zsálya,
magyar szegfű, ezüstös pimpó, szurokszegfű, piros gólyaorr, mezei gólyaorr, festő rekettye, vízi boglárka, sárga tavirózsa, fehér tündérrózsa, békalencse, békaszőlő, süllőhínár, békatutaj, vízi harmatkása, gyékény,nád, nyílfű, ágas békabuzogány, vízi mételykóró, nagy békakorsó, mocsári nefelejcs, pólé veronika
Június:
tarka nőszirom
Július:
üstökös gyöngyike
Augusztus:
hegyi kékcsillag, buglyos fátyolvirág, buglyos zanót,
macskafarkú veronika, aszparágusz, szürke káka, orvosi tisztesfű, vesszős füzény, festő zsoltina, szürke aszat, árvalányhaj, barátszegfű, réti imola
Szeptember:
őszi kikerics, őszi vérfű

 

MADÁRVILÁG
Az Ipoly-parton rendszeres vendég a fekete gólya, a holló, a barna kánya és a gyékényes nádasokban több a szárcsa és a vízityúk.

A morotva tavak és az Ipoly partoldalai a ragyogó kék rozsda és vörös színekben pompázó gyurgyalagoknak nyújtanak otthont.

 

 

A területen fészkelő vagy átvonuló madárfajok:
nagygoda
, piroslábú cankó, haris, bíbic, tőkésréce, vízityúk,

cserregő nádiposzáta, fürj, sárgabillegető, fehérgólya,
bakcsó, fekete gólya, füzike, örvös galamb,
seregély, rigó, pacsirta, barázdabillegető, réti héja, szárcsa,
szürke gém, kakukk, fülemüle, tücsökmadár,
nádiposzáta, nádirigó, sárszalonka, gyurgyalag, zsezse, ölyv,
jégmadár, csíz, süvöltő, vadlúd, csonttollú parti fecske, nádi poszáta,
barázdabillegető.

 

 

 

A tavakban, holtágakban, folyóban élő halak, kagylók

Halak: csuka, sügér, compó, ponty, réti csík, keszegfajok
Kagylók:
Tavi kagyló, Tátongó kagyló, Balti laposkagyló

 

A TERÜLETEN FELLELHETŐ ÁLLATOK
Őz, vaddisznó, mezei pocok, ürge, fürge gyík, mezei pocok, sün, mezei nyúl, menyét, nyest, róka, közönséges denevér, gyík, vízisikló, barna varangy, éti csiga, orvosi pióca

 

Az állóvizek környezetében, ahol a rétek talaját a talajvíz állandóan nedvesen tartotta, lápréti társulások jöttek létre, az időszakosan elárasztott lapos területeken pedig mocsárréti társulások. A növényzet jellegzetes formációi, a hínárok, a nádasok, a zsombékosok a víz-partok mentén szabályos övezeteket alkottak és ezeket vették körül a kisebb-nagyobb ligetekkel, láperdőkkel tarkított mocsárrétek, láprétek.
Ezen a területen láthatók azok a növények és állatok, amelyeket az idelátogató, természetet kedvelő turista megnézhet, felkutathat, gyönyörködhet a táj szépségében és bejárhatja ezt a szép vidéket.

 

 

 

 

 
TELEPÜLÉSÜNK DEJTÁR
 
A Fonóban

 
GALÉRIA
 
HÍRES EMBEREK
 
BEHARANGOZÓ
 
RENDEZVÉNYNAPTÁR 2017.
 
ESEMÉNYEK KÉPEKBEN 2017.
 
BESZÁMOLÓK
 
SZÁLLÁSHELY
 
ÓRA
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2006-07-16
 
Tartalom

Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***